2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966, να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σκοπός είναι να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης. 

Πληροφορίες από τους μαθητές της Ε΄τάξης & τη δασκάλα τους, Βασιλική Παπαστάμου.

                               ΤΑ   ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ

Όλη η ζωή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μέσα απ' αυτό το ιδιαίτερα φροντισμένο και βραβευμένο - για την εικονογράφησή του - βιβλίο, ξεπηδά σαν παραμύθι και συναρπάζει. Το φτωχό, ιδιόρρυθμο αγόρι από την Οντένσε, που αγαπούσε να ζει στον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας, κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του κόσμου. Σε καιρούς δύσκολους, χωρίς καμιά παροχή, το ταλαντούχο αγόρι που λάτρευε το θέατρο κατάφερε να παλέψει και να κερδίσει τα όνειρά του. Έτσι, πριν ακόμη απ' τον θάνατό του, έγινε διάσημος και το έργο του λατρεύτηκε απ' όλα τα παιδιά του κόσμου. Γεγονός που συνεχίζει να συμβαίνει μέχρι σήμερα κι απ' ό,τι φαίνεται το ίδιο θα συνεχίζει να συμβαίνει και στο διηνεκές. . .


Μια φορά και έναν καιρό, ζούσε σε μια μακρινή χώρα ένας βασιλιάς που το μόνο που σκεφτόταν ήταν τα ρούχα του. Σπαταλούσε τα χρήματα της χώρας για να αγοράζει ολοένα και περισσότερα ρούχαΕίχε μια φορεσιά για κάθε ώρα της μέρας  και οι ράφτες του παλατιού δούλευαν ασταμάτητα ράβοντας συνέχεια καινούργια ρούχα.Η φήμη του αυτοκράτορα και η αδυναμία του για τα ρούχα  έφτασαν στα αυτιά δυο απατεώνων που αποφάσισαν να τον ξεγελάσουν και εκμεταλλευτούν την ματαιοδοξία του.

 

Μία κλασική, συγκινητική ιστορία αγάπης και αφοσίωσης. «Η μικρή γοργόνα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν όταν έγινε δεκαπέντε χρονών και ανέβηκε στην επιφάνεια της θάλασσας αντίκρισε το πιο όμορφο πλάσμα που είχε δει ποτέ της. Ένας πρίγκιπας… στο πλοίο… σε ένα χορό. Μία καταιγίδα ξεσπάει και η μικρή γοργόνα παλεύει να σώσει τον αγαπημένο της. Και τα καταφέρνει. Από τη στιγμή εκείνη το μόνο που σκέφτεται είναι να γίνει άνθρωπος και να ζήσει με τον αγαπημένο της πρίγκιπα. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο

 

Ένα μικρό κορίτσι, σε διαστάσεις όχι μεγαλύτερο από τον αντίχειρα της μητέρας της, αισθάνεται πολύ μόνο μέσα στο κόσμο, καθώς γνωρίζει ότι είναι η μοναδική με αυτές τις διαστάσεις. Οι προσευχές της για μια κάποια συντροφιά επιτέλους θα εισακουστούν όταν αρχίζει να την επισκέπτεται ο Πρίγκιπας των Παραμυθιών στο περβάζι του παραθύρου της. Όταν όμως πέσει θύμα απαγωγής ενός απαίσιου βατράχου, η ζωή της θα ανατραπεί. Καθώς θα προσπαθήσει να βρει τελικά το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι της, θα ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της ελπίδας και της φιλίας.

 

ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΓΑΠΗ, στον αλτρουισμό, στο θάρρος, στην αφοσίωση. Το πρωί είναι κύκνοι. Το βράδυ ξαναγίνονται πρίγκιπες. Ποιος θα λύσει τα μάγια της κακιάς μητριάς τους που μεταμόρφωσε τα 11 πριγκιπόπουλα σε άγριους κύκνους και έδιωξε την αδελφή τους, την Ελίζα, μακριά από το παλάτι; 



 


Η όμορφη πορσελάνινη βοσκοπούλα και ο πορσελάνινος καπνοδοκαθαριστής θέλουν να αρραβωνιαστούν, αλλά ο επιβλητικός Κινέζος μανδαρίνος τους το απαγορεύει. Έτσι το ζευγάρι σκαρφαλώνει από την καμινάδα και περιπλανιέται στον απέραντο και άγνωστο κόσμο!





Ο αυτοκράτορας της Κίνας έχει έναν ανεκτίμητο θησαυρό στο παλάτι του· ένα αηδόνι που κελαηδά υπέροχα. Η μελωδική φωνή του αγγίζει την καρδιά και του πιο σκληρού ανθρώπου. Μα ο αυτοκράτορας δεν ξέρει ότι τα αηδόνια δε ζουν φυλακισμένα... 
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μέσα από το πασίγνωστο παραμύθι "Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα" εξυμνεί την αξία της απλότητας, της ελευθερίας, της αγάπης και της προσφοράς στους συνανθρώπους μας.