10 συμβουλές για τα νέα "πρωτάκια

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ‘’ΠΡΩΤΑΚΙΑ’’

  1. Η Α΄ δημοτικού είναι ένα κομβικό σημείο στη ζωή του παιδιού γιατί σηματοδοτεί την εισαγωγή του στην ενεργή σχολική πραγματικότητα. Συζητήστε με το παιδί πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά του στην τάξη. Τα παιδιά έρχονται στο δημοτικό σχολείο από περιβάλλον πιο ελεύθερο και δε γνωρίζουν πράγματα απλά, όπως ότι πρέπει να καθόμαστε στο θρανίο ήσυχα, να παρακολουθούμε προσεκτικά το δάσκαλο κ.τ.λ. Μπορεί εμείς να τα ξέρουμε όλα αυτά, αλλά δεν είναι αυτονόητα και πρέπει να τα εξηγήσουμε στα παιδιά. 

  2. Τα παιδιά συνήθως μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, εφόσον έχει προηγηθεί η φοίτησή τους στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο.

  3. Υπάρχουν όμως και παιδιά-μαθητές, που δυσκολεύονται να ενταχθούν και παρουσιάζουν άρνηση ακόμα και φοβία για το σχολείο. Αυτό πρέπει, εφόσον παρατηρηθεί , να αντιμετωπιστεί αμέσως. Αν το παιδί αντιδρά έντονα, δεν πρέπει να μείνει στο σπίτι. Η απομάκρυνσή του από το σχολείο θα δημιουργήσει μαθησιακά κενά και μεγαλύτερη απόσταση από το σχολικό περιβάλλον.

  4. Ο ρόλος του γονιού είναι να προσπαθεί να ενθαρρύνει το παιδί και να μην του μεταφέρει το άγχος που προφανώς και ο ίδιος θα έχει. Να το προτρέπει και να το επαινεί π.χ. αν γράψει ακόμη κι ένα γραμματάκι.

  5. Το διάβασμα στο σπίτι να πραγματοποιείται πάντα σε συγκεκριμένο μέρος, σε ένα γραφείο, να υπάρχουν δίπλα στο παιδί όλα τα απαραίτητα δηλαδή, μολύβια, γόμες κτλ. και χωρίς περισπάσεις όπως π.χ. δυνατή μουσική, υπολογιστής ή ανοιχτή τηλεόραση. Πρέπει να γίνεται πάντοτε συγκεκριμένη ώρα και ποτέ μετά τις 6-7 μ.μ., διότι το παιδί είναι κουρασμένο.

  6. Ετοιμάζετε κάθε μέρα μαζί την τσάντα του για την άλλη μέρα. Η δουλειά αυτή πρέπει να γίνεται με το που διαβάζει τα μαθήματά του. Αν του δείξετε τον τρόπο, σε λίγο καιρό θα μπορεί να λειτουργεί υπεύθυνα και να την ετοιμάζει μόνο του. 

  7. Μην αμελείται ότι ο ύπνος είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου το παιδί, ξεκούραστο, να μπορεί να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα και στους ρυθμούς των μαθημάτων.

  8. Η στάση του δασκάλου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Οφείλει να είναι γλυκός στη συμπεριφορά του, να εντάξει τα παιδιά στην ομάδα της τάξης και να τα βοηθήσει να καταλάβουν ότι καθημερινά θα έχουν κάποιες εργασίες. Τονίζουμε όμως ότι όλη αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από εκπαιδευτικές μεθόδους με βάση το παιχνίδι.

  9. Ωστόσο η συνεργασία γονιού-δασκάλου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Ο γονιός καλό είναι να συζητά τακτικά με τον εκπαιδευτικό για την πρόοδο του παιδιού του και να τον συμβουλεύεται σε θέματα μεθοδολογίας και πρακτικής. Η συμμαχία δασκάλου-γονέα , θα φέρει λαμπρά αποτελέσματα.

  10. Τέλος να μην ξεχνάμε πως ο μαθητής της πρώτης τάξης δημοτικού είναι παιδί και εκτός των μαθημάτων, πρέπει να έχει χώρο και χρόνο για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση.


ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!


Η εκπαιδευτικός του Τ.Ε.

Ζαχαρή Κωνσταντίνα