Αξιοθέατα

Αξιοθέατα της Αμφίκλειας

Ο Μεσαιωνικός Πύργος (παλαιόπυργος)

Πάνω στην Ακρόπολη της Αρχαίας Αμφίκλειας από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Είναι τετράγωνος με δυο πατώματα και συνολικού ύψους 11 μέτρων. Η παράδοση λέει ότι ο Πύργος επικοινωνεί υπόγεια με πηγάδι που βρίσκεται έξω από τα τείχη, το οποίο έχει νερό χειμώνα καλοκαίρι.

Η χορευταριά 

Είναι το κέντρο του παλιού χωριού όπου γινόντουσαν οι δημόσιες εκδηλώσεις των Δαδιωτών. Κοντά είναι η βρύση, κτήριο Τουρκικής τέχνης με καμάρες. Απέναντι ήταν ο οντάς του Αγά.

Το καμπαναριό της Μητρόπολης 

Νησιώτικου ρυθμού με ρολόι που τοποθετήθηκε επί Δημάρχου Δριμείας Δημήτριο Λ. Μέρμηγκα το 1890.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαυριώτισσας.

Γυναικείο μοναστήρι του 18ου  αιώνα που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από την Αμφίκλεια. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, Γεννέσιον της Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως την 6η Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Βρίσκεται ανάμεσα σε έλατα, βελανιδιές, γαύρους- δέντρο από το οποίο προήλθε και το όνομα του Μοναστηριού. Στο Μοναστήρι μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει κελιά – ξενώνες, απολαμβάνοντας τη φιλοξενία των καλογριών.

Ο Άγιος Ιωάννης

Ανηφορίζοντας για τον Παρνασσό και στη θέση Περδικόβρυση υπάρχει η παλιά εκκλησία του «Αι Γιάννη» του Κυνηγού, (18ος αιώνας). Ξεχωρίζει για τις σπάνιες και ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τοιχογραφίες. Το εκκλησάκι γιορτάζει την 24η Ιουνίου.

Παραδοσιακός οικισμός

Το ορεινό τμήμα της πόλης είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός. Όμορφα καλντερίμια με παλιά πέτρινα σπίτια κατακτούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Το Μουσείο Άρτου

Λειτουργεί στο Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας.

Σιδηροδρομικός σταθμός

Στον Αλκιβιάδη Παπαλουκά , δήμαρχο Δαδίου και βουλευτή επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη οφείλεται η χάραξη μέσω Αμφίκλειας της σιδηροδρομικής γραμμής (1890-1909). Το κύριο επιχείρημά του για να διέλθει το τραίνο από την ενδοχώρα και όχι παραλιακά, ήταν για να είναι ασφαλές το ταξίδι και να μην κινδυνεύει από βολές καραβιών που θα πλησίαζαν τα παράλια.   

                        

Αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής

 

Ο Βοιωτικός Κηφισσός

Ποταμός της Στερεάς Ελλάδας με συνολικό μήκος 60 χλμ.Διαρρέει τμήμα των νομών Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας και προσφέρεται για πεζοπορία, εξερεύνηση και παρατήρηση, κατά μήκος της όχθης του, της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, και για τους πιο ριψοκίνδυνους για cayoning.

 

Η γνωστή λίμνη του Καλλιδρόμου

Η λίμνη Νευρόπολη είναι στην περιφέρεια του χωριού Παλαιοχώρι. Μοναδική στο είδος της για όλο τον ορεινό όγκο της Στερεάς  Ελλάδας. Έτσι λοιπόν το χωριό είναι ένα ορμητήριο για τα πιο μαγευτικά μέρη του Καλλιδρόμου.

O Παρνασσός

Είναι το νοτιότερο κομμάτι του μεγάλου ορεογραφικού συμπλέγματος της κεντρικής Ρούμελης και μόλις χαμηλότερος από τα δύο αδέλφια του, τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Υψώνει απότομα τα2457 μ. του(Λιάκουρα) πάνω από την ομαλή λεκάνη του Βοιωτικού Κηφισσού.