"Τα κάλαντα του Λαζάρου" Σχολική δραστηριότητα...

Στο πλαίσιο της διαφύλαξης και της διάδοσης της μουσικής μας παράδοσης, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας με τη μουσικό Νικολέτα Καρατράντου και σε συνεργασία με τον Λαογραφικό-Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας "Η Δαδιώτικη Εστία",  τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου στην Πλατεία 25ης Μαρτίου(Κάτω Πλατεία), τη Δευτέρα 11.04.2022, στις 11.00, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. 

Τα κάλαντα του Λαζάρου τραγουδιούνται το Σάββατο του Λαζάρου, μια μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων. Σε αυτά τα κάλαντα το χαρμόσυνο γεγονός είναι ότι ένας άνθρωπος (ο Λάζαρος) μπόρεσε να αναστηθεί, να νικήσει το θάνατο. Λόγω της εποχής της Άνοιξης, τα παιδιά κρατούν στα χέρια καλαθάκια στολισμένα με αγριολούλουδα.  

"...Πρωί πρωί του Σαββάτου, εμείς τα κορίτσια στολίζουμε τα καλαθάκια μας με φυσικά λουλούδια από τους κήπους μας  (βιολέτες,τριαντάφυλλα,ματζουράνες, μαργαρίτες...)

Βάζουμε στον πάτο του καλαθιού βαμβάκι(για να μη σπάσουν τα αυγά) και ξεκινάμε παρέες - παρέες γυρίζοντας όλα τα σπίτια και λέμε το Λάζαρο. 

Τα μικρά κορίτσια λέμε:

"Ήρθε ο Λάζαρος βαβά
τό κοφ΄νάκι μ΄θέλ΄αυγά                
οι τσεπούλες μ΄κοκκοσούλες
τά χεράκια μ΄πενταρούλες"

Τα πιο μεγάλα λέμε:
"Εις την πόλη Βηθανία, Μάρθα κλαίει και Μαρία
 Λάζαρο τον αδελφό τους ,το γλυκό και γκαρδιακό τους.
Την ημέρα την Τετάρτη κίνησε ο Χριστός για νά ρθει
τότε βγαίνει η Μαρία έξω από τη Βηθανία
και μπροστά του γόνα κλείνει και του πόδες του φιλήνει
-Αν εδώ ταν ο Χριστός μου δεν θα πέθαινε ο αδερφός μου..."

Οι νοικοκυρές μας δίνουν φιλέματα (κοκόσιες,αυγά, 
χρήματα,...)

Βέβαια υπάρχει και ο συναγωνισμός ποια θα έχει το καλύτερα στολισμένο καλάθι...!!!

Το μεσημέρι γίνεται η η μοιρασιά με απόλυτη δικαιοσύνη, ένα σου κι ένα μου. Μετά τη μοιρασιά τα αυγά πηγαίνουν στο σπίτι να παραδοθούν στη μητέρα..."